Una d’arquitectes, barris, afectats, consellers i tècnics

El passat dijous 2 de juny, l’Associació d’Afectats pel PERI del Turó de la Font de la Guatlla vam tenir una reunió multilateral molt esperada per nosaltres, la qual ens va costar molt d’organitzar per quadrar agendes, però que finalment va ser possible.

Ens vam reunir amb moltes persones que ens podien ajudar a salvar el Turó, persones d’àmbits molt diferents, però que cadascuna d’elles va aportar informació molt valuosa respecte a passos a fer i idees per a salvar nostre barri. L’objectiu era compartir experiències de barris en situacions similars en el passat.

IMG-20160602-WA0034

Ahir, apart de l’Associació d’Afectats pel PERI del Turó de la Font de la Guatlla, van assistir a la reunió gent d’altres barris que van patir casos similars al nostre:

– Josep Ortiz, de l’Associació de Veïns i Veïnes de Can Peguera (Nou Barris)

– Joan Fortuny, arquitecte de la Satalia (Poble Sec)

– Joan Casadevall, arquitecte responsable d’una desafectació al casc antic de Sant Andreu

Així com persones que porten molts d’anys col·laborant amb el tema del Turó, Lisa Marrani, arquitecta i ex-veïna del Turó.

Per últim i fonamental, la part institucional de la trobada va estar representada per:

– Maria Riba, Consellera d’Urbanisme del Districte de Sants-Montjuïc, de Barcelona en Comú.

– Miguel Ángel Valdueza, responsable tècnic del districte: Director de Serveis de Llicències i Espai Públic.

collage-2016-06-08

La reunió va tenir inici passades les 19h. Vam exposar breument la situació del Turó. Després cadascún dels representants d’altres barris desafectats van exposar el seu cas i les diferents maneres com van poder solventar la situació. Cada barri d’una manera diferent, però amb una cosa en comú: la majoria van aconseguir la desafectació en la totalitat o gran part dels seus barris i la mobilització veïnal va jugar un paper clau.

Passades gairebé dues hores d’exposició de casos, aspectes tècnics, opinions i debat, l’Associació d’Afectats pel PERI del Turó de la Font de la Guatlla voldríem destacar els següents aspectes que creiem vitals, com a principals conclusions que vam treure de la reunió:

  1. Els representants de l’Ajuntament estaven disposats a trobar una fórmula urbanística per a desenrocar la situació del Turó. Van afirmar que si els nostres arquitectes trobaven la manera, estaven disposat a tirar-ho endavant.
  2. L’Ajuntament està disposat a escoltar les nostres propostes urbanístiques. No expropiar i no enderrocar és la solució més barata per l’Ajuntament i això és quelcom que es valora.
  3. Que, en cas que el PERI tirés endavant, l’edifici on se’ns reubicaria a les veïnes seria al Turó i que la resta d’habitatges “sobrants” es destinarien a habitatge de protecció oficial. És a dir, en aquest bloc no només hi viuríem les 39 famílies del Turó, sinó que la resta d’habitatges passarien a formar part del parc d’habitatges de protecció de l’Ajuntament.
  4. Del plànol del PERI, l’Ajuntament assegura que tant el carrer que talla pel mig el Turó com les escales mecàniques que van a parar a la porta del Poble Espanyol són, el primer, fàcil de canviar, i les segones no són d’obligada construcció dins un PERI.
  5. L’argument de defensar el Turó com a teixit urbà, com a sistema urbanístic dins la ciutat de Barcelona i com a patrimoni de la ciutat és de primordial importància.
  6. Som conscients que el districte té altres necessitats: casals d’avis, pavimentació de voreres, etc. però el Turó hauria de ser contemplat com una de les primeres necessitats del Districte, no només pel preservament del teixit urbà que el Turó suposa, sinó perquè portem 40 anys d’abandonament i degradació institucional consentida i fomentada pel silenci administratiu.
  7. La permuta no és l’única solució. El Turó és patrimoni i està documentat. Per tant, defensarem la nostra causa, entre d’altres, sota l’argument que és un conjunt urbà que no només cal preservar, sinó també rehabilitar.
  8. La lluita veïnal és la peça fonamental i característica comuna de les altres desafectacions presents a la reunió. Així que aquest fet ens encoratja cada cop més per seguir endavant amb aquesta lluïta que és de justícia.

Agraïm de totes totes l’assistència de les persones que van venir fins al Turó, el fet que ens dediquessin el seu temps i les seves forces per ajudar-nos a tirar endavant la nostra lluita. Gràcies perquè ara ja sembla molt menys impossible, contràriament al que sempre se’ns havia dit per part de l’administració.

Cj9wwP9W0AEkKvu

Sabem que el camí serà llarg, que no serà fàcil, que serà dur. Però aquesta reunió ens va aportar, apart de més arguments per salvar el Turó, una espurna de llum i esperança. Que el Turó continuï dempeus és una realitat que cada vegada és més a prop.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s